GI

 

Kräftstjärtssallad med ägg
Kräftstjärtar i lag är praktiskt att ha hemma.
Med en burk på lut är det enkelt att laga en läcker sallad.

 

400 g kräftstjärtar
 4 st romansallatsblad
 4 st ekbladssallatsblad
 0.25 st isbergssallatshuvud
 0.33 st slanggurka
 8 st rädisor
 8 st körsbärstomater
 4 st hårdkokta ägg
 0.5 dl majonnäs

Dressing:
 2 msk olivolja
 1 tsk pressad citronsaft

 

Gör så här:
Låt kräftstjärtarna rinna av.
Skölj salladsbladen och låt även dem rinna av.
Strimla isbergssallaten och skär gurkan i mindre bitar.
Skär rädisor och körsbärstomater i fyra delar.
Blanda samman isbergssallad, gurka, rädisor och tomater.
Droppa över olivolja och citronsaft och blanda.
Lägg upp salladsbladen på fyra tallrikar.
Fördela isbergsblandningen bredvid.
Toppa med kräftstjärtarna.
Skala äggen och dela dem i halvor.
 Spritsa på majonnäsen och lägg på ägghalvorna.
Dekorera gärna med dill och citron.


Lycka till!

 


 

 

Moussaka á la GI
Grekernas motsvarighet på lasange!

 

3 st stora aubergine (2 kg)
2.5 msk olivolja till stekning
 800 g nötfärs
2 st gula lökar
 200 g tomatpuré (1 tub)
salt
nymalen svartpeppar
 3 dl riven parmesan
 3 dl grädde
 1 st ägg

 

Gör så här
Värm ugnen till 175 grader.
Skölj och ansa auberginerna.
Skär av ändarna och skiva dem på längden i skivor som är en knapp centimeter tjocka.
Stek skivorna gyllenbruna i en stekpanna med olivolja.
Skala och hacka lökarna fint.
Stek löken mjuk och gyllengul i olivolja.
Lägg över löken i en gryta.
Bryn köttfärsen i omgångar och lägg över i grytan tillsammans med löken.
Tillsätt tomatpurén och krydda med salt och nymalen svartpeppar.
Koka upp och rör om ordentligt.
Smörj en ugnsfast form.
Varva aubergineskivor, parmesan och köttfärs i formen.
Vispa upp ägget, blanda det med grädden och slå blandningen över moussakan.
 Grädda moussakan i ugnen i cirka 45 minuter-1 timme, beroende på hur hög och vid formen är.
Eventuellt kan du täcka med aluminiumfolie på slutet för att moussakan inte ska få för mycket färg.
 
 

Lycka till!

 

 

 

 



Hemlagade Köttbullar
Ett GI -vänligt recept på köttbullar som är lätta att göra.
 

400 g fläskfärs
 400 g nötfärs
 1 st gul lök
 1 st ägg
1 dl kaffegrädde
 1 tsk salt
 0.5 tsk vitpeppar
 1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen ingefära

 

Gör så här:
Skala den gula löken och hacka halva löken fint.
 Fräs den i en stekpanna med smör.
Blanda färsen och löken.
Riv resten av löken fint och rör ner den i smeten tillsammans med ägg, grädde, salt, peppar och ingefära.
Rulla lagom stora bullar med vattensköljda händer.
 Lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila en liten stund (15-20 minuter).
Bryn köttbullarna i omgångar i smör tills de får en jämn, fin och brun färg.


Lycka till!