Pajer

Tillbaka

 

Knäckig äppelpaj

 

Pajdeg:
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
 100 g smält smör eller margarin
Fyllning:
 5-6 st fasta syrliga äpplen
2-3 msk socker
1 msk kanel

 

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen.
Smält smöret eller margarinet.
Arbeta sen in matfettet i mjölet så det blir en grynig massa.
Skölj och kärna ur äpplena. Dela dem i bitar, cirka 1 x 1 centimeter.
Smörj en ugnssäker form och lägg ner äpplena i den. Strö över socker och kanel och blanda runt.
Täck äpplena med smuldegen och sätt in formen i ugnen.
Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter, tills pajen är gyllenbrun.

 

Servera med vaniljglass eller vaniljsås till pajen.


Smaklig måltid!

 

 




 

Tacopaj 
En smarrig paj som passar en fredagkväll


Pajdeg
4 dl Mjöl
2 tsk Bakpulver
2 krm Salt
50 gr Smör eller Margarin
1½ dl Mjölk

 

Köttfärs
500 gr Blandfärs
1 Lök
1 påse Tacokrydda
1 dl Vatten

Krämen
2 dl Creme fraiche
4 msk Majonnäs
2 krm Svartpeppar
1 Vitlöksklyfta

4-5 Tomater
1-2 dl riven Ost

 

Gör så här:
Blanda pajdegen och förgrädda den i en pajform i 225
° i ca 10 min.

Stek färs och lök .
Låt färsen småputtra med tacokryddan i ca 10 min.
Häll färsen i det förgräddade pajskalet och
 skiva ca 4-5 tomater och lägg ovanpå färsen.

Blanda krämen och häll detta över tomaterna och
lägg på riven ost.
 
Grädda i 200
° i ca 20 min.

Servera med en härlig grönsallad.

Smaklig måltid !