Recept

Maträtter
Bakverk o kakor
Jul
GI
LCHF
Pajer

Hundgodis

 

Enkel och god lasagne

10 st lasagneplattor

För såsen:
1-2 gul lök
1 msk margarin
300 g köttfärs
Burk krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar
ca 3 dl riven ost
2 dl lätt crème fraiche
3 dl mjölk
1 tsk basilika/oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka pastan enligt anvisning.
 

Gör så här:
Värm ugnen till 225°.
Skala och hacka löken. Låt margarinet bli ljusbrunt i en stekpanna.
Fräs lök och färs under omrörning.
Lägg eventuellt över i en gryta. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärningar och örtkrydda.
Koka såsen några minuter.
Blanda i crème fraiche och mjölk.
Koka på svag värme ett par minuter. Rör ner ungefär hälften av osten. Tillsätt salt och peppar.
Med lasagneplattor:
Varva lasagneplattor och sås i en ugnssäker form.
Börja och avsluta med sås. Strö över resten av osten.
Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Servera med en blandad sallad eller någon kokt grönsak, t ex broccoli
 

Lycka till!

 

 



 

Köttfärsrullar i het sås
Alla kök har sina köttbullar, så även salsaköket. De serveras i en sås med sting.

400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl crème fraiche
färsk koriander eller persilja

Sås:
1 gul lök
smör
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 köttbuljongtärning
2 tsk chilipasta
1 dl crème fraiche
 

Gör så här
Börja med såsen. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull.
 Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka ca 5 min.
Blanda köttfärs, salt, peppar, spiskummin, vitlök och crème fraiche.
Rör till en jämn smet. Forma färsen till ovala bullar.
Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 8 min.
Lägg ner dem i såsen och strö över koriander.
 Servera med kokt ris, bönor och frästa grönsaker.

 

Smaklig måltid!
 

 

 

Valnötskyckling med avokadosås
Överraska med en sommargrön avokadosås till den festliga valnötskycklingen.

500 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk rumsvarmt smör
1 dl grovhackade valnötter
rivet skal av 1 citron

Avokadosås:
1 avokado
1 tsk pressad citronsaft
1 dl vatten
2 dl Arla Ko® vispgrädde
2 msk konc kycklingfond

 

Gör så här:
Vik ut filéerna. Salta och peppra runt om.
Bred smör på filéerna och strö över nötter och citronskal.
Vik ihop dem och fäst med tandpetare.
Stek kycklingen runt om i smör i en stekpanna, ca 12 min.
 Kärna ur, skala och mixa avokadon med citronsaft och vatten.
 Koka upp grädde och kycklingfond i en kastrull.
Ta av från plattan och vispa ner avokadopurén strax innan servering.
 Servera kycklingen med såsen, färskpotatis och primörer, t ex sparris, färsk lök och morötter.

 

Smaklig måltid!

 





 

Falsk Fläskfile

1 kg Fläskfärs (det går bra med blandfärs eller nötfärs)
3msk Aromatkrydda

Blanda färsen och rulla i längder som fläskfilé,
rullas in i plastfolie och in i frysen
minst ett dygn.

Skär (fruset) i cm stora skivor och stek
i stekpanna på båda sidor.
Lägg skivorna i en ugnssäker form.

Sås

2 dl  Crème Fraiche
2 dl Grädde ( man kan ta en lättare variant  om man vill)
1 msk Kinesisk soya

Stek Champinjoner( ca 2 burkar)
och lägg över köttskivorna.
Slå över såsen.
Ca 2 dl riven Ost överst.

Gratinera i 200° i 20 min

Servera ris eller potatis till och gärna en grönsallad.

Det är supergott... jag lovar.